Székhely
Budapest , Bányalég u. 47-59.
Email
info@agrochemie.hu
Széchenyi 2020
Menü

Győzze le az atkákat! 


Mi az az atka?

Az atkák a díszkertek, gyümölcsösök egyik legbosszantóbb apró, ízeltlábú kártevői. Megtelepszenek a szőlőben, a gyümölcsfákon, az örökzöldeken – pl. tuján, de a virágos dísznövényeken is. Leginkább atkaölő szerekkel érdemes ellenük védekezni. Ilyen szer a hazai fejlesztésű Flumite 200, amely az egyik legzöldebb szer a piacon. A Flumite 200 atkaölő az atkák szaporodását gátolja. Takácsatkák, levélatkák,gubacsatkák, szamócaatkák és más, növénykárosító atkák ellen egyaránt hatékony, miközben a többi, hasznos ízeltlábúnak, mint például a méhek vagy a ragadozó atkák, nem árt.


Az atkafélék közös tulajdonsága, hogy nagyon picik, jellemzően 1mm-nél is kisebbek, és sokáig nem kerülnek szem elé. Bár sok fajtájuk ismert, és az általuk okozott elváltozások, megbetegedések látványa, jelei is eltérők, nem olyan nehéz beazonosítani az okozott kárt.


Honnan ismerjük fel?

Az atkafertőzött növények levelein gyakran kis hólyagok jelennek meg, máskor térképszerű, kifakult, vagy színtelen foltok, esetleg pókhálóhoz hasonlatos vékony szálak.  Súlyosabb esetben a növény levele az erek kivételével kifakul, elhalványodik, később összepöndörödhet és lehull. Szintén atkára utalhatnak a vöröses, vagy rozsdabarna, apró foltok is. Az atkák, ha nagyon elszaporodnak, képesek elpusztítani a növényt, majd tovább vándorolni a következőre. A mediterrán növényeken, mint a tuják és ciprusok, barna foltok jelennek meg a lombban, ami szintén lehet az atkafertőzés jele. Ezeken a kórókozókat még nehezebb észrevenni.


Milyen növényeken használhatjuk a Flumite 200 atkaölő szert?

Almatermésűeken (alma, körte), csonthéjasoknál (dió, őszibarack, nektarin, szilva), szőlőre, egres, piros és fekete ribizli, málna, szamóca, eper, szeder esetében, fekete bodzán, paradicsomon és paprikán. Örökzöldeken, díszfákon, mindenféle facsemetén, hibridkukoricánál, szójában.


Hogyan használjuk atkák ellen?

A Flumite 200 kiskerti felhasználása egyszerű. Amikor a növényen észrevesszük az atkafertőzöttség jeleit (vagy látjuk az atkákat, vagy azonosítottuk a kártételüket), a gazdaboltokban, és más, szokásos beszerzési helyeken vásároljunk egy doboz Flumite 200 atkaölőt. A dobozban 5db, 5 ml-es ampulla van. Egy ampullát 10 liter vízben kell feloldani, és lepermetezni a fertőzött növényt. A legjobb, ha már akkor elvégezzük ezt a munkát, amikor még csak néhány atkát látunk, hogy megelőzzük a felszaporodásukat, de az atka elleni szer később is hatásos.


Milyen előnyei vannak a Flumite 200 atkaölőnek?

  • Egyedi hatásmechanizmus; az atkák megeszik, és gátolja a szaporodásukat.
  • A Flumite 200 elpusztítja a fiatal egyedeket is.
  • A levelek fonákján is hat.
  • Hosszú, 40-60 napos hatástartam.
  • A Flumite 200 atkaölő levél-, gubacs- és takácsatka fajok ellen is hatékony.
  • Atkák ellen a Flumite 200 tavasztól őszig bármikor felhasználható.
  • Flumite csak a növénykárosító atkákat pusztítja el, a ragadozó atkákat és a hasznos rovarokat kíméli.
  • Zöld minősítés; integrált növényvédelmi technológiákban felhasználható.