Székhely
Budapest , Bányalég u. 47-59.
Email
info@agrochemie.hu
Széchenyi 2020
Menü
Kezdőlap / Jégőr / Jégőr
  Jégőr
  Jégkár mentesítő szer
  • Termékinformációk
  • Letölthető dokumentumok
  • Szakmai cikkek / Megjelenések
  • Videó

  Termék megnevezése: JÉGŐR

  CAS: 67-64-1, 7783-96-2, 7681-82-5

   

  Leírás: ACETONOS EZÜST-JODID OLDAT 1%

   

  Jégeső-elhárításhoz használt reagens anyag. Az anyagot úgy nevezett talaj generátorokban használják fel. 

   

  Természetes körülmények között a jégszemek kialakulása nagy magasságban, -10°C, -15°C hőmérsékleti szinten megy végbe. Itt néhány nagyobb, erősen túlhűlt vízcsepp megfagy, és ezek a jégszemkezdemények még folyékony halmazállapotú vízcseppeket összegyűjtve, igen gyorsan növekednek. Ennek eredményeként nagy jégszemek alakulnak ki, melyeket a feláramló levegő már nem tud fenntartani, és nagy sebességgel esve, rövid idő alatt elérik a talajt.

   

  A rendszer működtetése során a talajfelszínen működő manuális és automata talajgenerátorokkal ezüst-jodidot párologtatunk. Az ezüst-jodid kristályok mesterséges jégképző magként funkcionálnak. Az ezüst-jodid-részecskéknek ahhoz, hogy hatásukat kifejthessék, nagy koncentrációban és még a jégszemek kialakulását megelőzően kell a zivatarfelhőkbe jutniuk.

   

  A zivatarfelhők kialakulása előtti, a talajról hirtelen feláramló meleg levegőt használjuk ki az elpárologtatott reagens anyag szállítására. A felszálló nedvesség ezzel telítve jut el a jégképződés helyére, így a kialakuló viharfelhőben már elegendő mennyiségű mesterséges jégmag lesz jelen a csapadékképzéshez. A reagens anyag segítségével, a mesterséges jégmagok képzése során a megnövelt darabszámú, azonban csökkentett méretű jégszemek kevesebb kárt okoznak, mint a beavatkozás nélkül kialakuló nagyobb jégszemek.

   

  Mérgezőség veszélyesség:

   

  - Fokozottan tűzveszélyes folyadék és gőz

  - Súlyos szemirritációt okozhat

  - Álmosságot vagy szédülést okozhat

  - Hőtől/szikrától/nyílt lángtól/forró felületektől távol tartandó. Tilos a dohányzás.

  - Az edény szorosan lezárva tartandó

  Nagyon gyorsan párolog, gőzei a levegőnél nehezebbek. Levegővel robbanóelegyet képez, gyújtóforrástól távol kell tartani. Az elektrosztatikus feltöltődést meg kell akadályozni

   

  A Jégőr előnyös tulajdonságai

   

  Jégverés által okozott kár mérséklése. 

  Magasabb termény hozam – árbevétel várható a károk csökkenésével. 

  Egyszerű rendszer és technológia

   

  Az országos jégkármérséklő-rendszer már az üzemelésének első évében, 2018-ban messzemenően beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Annak ellenére, hogy az elmúlt 30 év legszélsőségesebb, legzivatarosabb tavasza, nyara volt 2018 ban (a bejelentett viharkárok éves szinten hatszorosára, a felhőszakadáskárok kétszeresére növekedtek) – a jégkárok 70 százalékkal, a jégkár aránya pedig az összes bejelentett mezőgazdasági káron belül a harmadára esett vissza. Az országos jégkármérséklő-rendszer 2018-ban tízmilliárd forintos nagyságrendű kárt előzött meg a mezőgazdaságban, a polgári, ipari és állami létesítményekben, ingatlanokban és ingóságokban.